Tjuren Ferdinand

MUNRO LEAF [1905–1976], född Wilbur Monroe Leaf, var en amerikansk barnboksförfattare, som skrev och illustrerade närmare 40 böcker under en 40 år lång karriär. Boken som gjort honom odödlig är Tjuren Ferdinand [The Story of Ferdinand, 1936], som han skrev i ett kollegieblock med gult linjerat papper på mindre än en timme, åt sin vän illustratören Robert Lawson. På bilden syns Robert ­Lawson (t.v.) och Munro Leaf i möte med den legendariska barnboksredaktören May Massee.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Tjuren Ferdinand
Översättning: 
Agnes Rudbeck
Originaltitel: 
The Story of Ferdinand
Författarporträtt: 
Kolorering: Marina Amaral
Omslagsbild: 
Robert Lawson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Barn, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2016-11-04
Antal sidor: 
80
Format: 
215 x 265 mm
ISBN: 
978-91-7701-138-5 [inb]
978-91-7701-175-0 [e-bok]

Munro Leaf • Tjuren Ferdinand

Tjuren Ferdinand är en av världslitteraturens stora barnboksklassiker; översatt till fler än 60 språk. Dess huvudfigur är långt mer berömd än sin författare och hör snarast till mytologin. Alla känner till den snälla tjuren som hellre luktar på blommor än stångas med de andra ungtjurarna och omöjligen låter sig provoceras på tjurfäktningsarenan.

Tjuren Ferdinand är en av vår kulturs mest kända symboler för pacifism. Det var också så boken togs emot när den kom ut 1936 – och tankeväckande nog blev förbjuden i flera totalitära länder – och förmodligen var det därför den sägs ha varit Mahatma Gandhis favoritbok.

 

Precis som vid återutgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen så har Robert Lawsons originalillustrationer restaurerats med digital teknik och stor möda lagts vid att återskapa känslan och kvalitén från originalutgåvan av denna klassiska barnbok.

»Den här boken är så vacker. Här finns mycket att diskutera tillsammans med barnen tänker jag. Om användandet av våld, valet att inte slåss, om tjurfäktningar och hur fint det är när man vågar vara sig själv.« | Vargnatts bokhylla

»Handlingen är så mysig, och jag älskar Ferdinand och hans blommor.« | Petras Bokblogg