Två allvarligt sinnade damer

JANE BOWLES [född i en judisk familj i New York 1917, död 1973 i Málaga i Spanien] var en amerikansk författare och dramatiker. Hon utvecklade i tonåren ett brinnande litteraturintresse, och efter att ha bott bland annat i Schweiz bosatte hon sig i mitten av 1930-talet i New York, där hon drogs till de intellektuella bohemkretsarna i Greenwich Village. 1938 gifte hon sig med författaren Paul Bowles.

Titel: 
Två allvarligt sinnade damer
För/efterord: 
Torbjörn Elensky
Översättning: 
Eva Thomson-Roos
Originaltitel: 
Two Serious Ladies
Författarporträtt: 
Carl Van Vechten
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Sarah Jerrett /Arcangel
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-03-13
Antal sidor: 
208
ISBN: 
978-91-8063-149-5 [inb]
978-91-8063-150-1 [e-bok]

Jane Bowles • Två allvarligt sinnade damer

Den excentriska och äventyrliga Christina Goering träffar den nervösa men lika företagsamma Mrs Copperfield på en fest. Det är två allvarsamma kvinnor ur den övre medelklassen som vill få ut mer av livet än vad de blivit serverade. De ger sig båda iväg på jakt efter någon sorts frälsning: Mrs Copperfield åker till Panama i sällskap med sin make, där hon finner tröst bland de kvinnor som lever och arbetar på landets bordeller, medan Miss Goering har affärer med. diverse olika män. Till sist träffas de båda kvinnorna på nytt nu förvandlade av sina erfarenheter.

Två allvarligt sinnade damer är en mystisk, djupsinnig, anarkistisk och humoristisk roman, som kommit att betraktas som en amerikansk klassiker och har hyllats av författare som Truman Capote och Tennessee Williams.

I översättning av Eva Thomson-Roos, med ett nyskrivet förord av författaren och kritikern Torbjörn Elensky.

»En modern kultklassiker« The Guardian

»Min favoritroman« Tennessee Williams

»Jane Bowles är ett underskattat geni.« The Guardian