Unga kvinnor

LOUISA MAY ALCOTT [1832–1888] växte upp omgiven av amerikanska författare som Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne och Henry David Thoreau. Sina erfarenheter som sköterska under inbördeskriget skildrade hon i Hospital Sketches 1863, följd av gotiska romaner och thrillers. År 1868 gav hon ut Unga kvinnor, som blev så populär att den fick två uppföljare.

Titel: 
Unga kvinnor
Översättning: 
Anna Pyk
Originaltitel: 
Little Women
Författarporträtt: 
Fotograf okänd. Kolorering: Lars Sundh
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© 2019 Sony Pictures Entertainment Inc./Columbia Pictures Industries, Inc./ Monarchy Enterprises S.à.r.l./Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur, Unga vuxna
Utgivningsdag: 
2021-05-31
Antal sidor: 
272
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-353-7 [inb]
978-91-7645-354-4 [e-bok]

Louisa May Alcott • Unga kvinnor

I New England, i skuggan av ameri­kanska inbördeskriget, är de fyra ­tonårssystrarna March – Meg, Jo, Amy och Beth – på väg att bli vuxna. Efter att ha hamnat på obestånd arbetar fadern som pastor i Nordstatsarmén och har tvingats lämna hemmet. Meg undervisar barnen i en av grannskapets familjer, Jo uppvaktas av Laurie men vill också skriva, Beth hjälper hellre till med hushållsarbetet än går i skolan och Amy är konstnärssjälen som drömmer om societetsliv.

Tillsammans – och med stöd av den kloka och tålmodiga modern Marmee – möter systrarna kärlek och besvikelser, motgångar, fattigdom och sorg. Berättelsen om deras okuv­liga systerskap har fängslat genera­tioner av läsare och filmatiserats flera gånger – en klassisk skildring av kvinnlig gemenskap och styrka.

I svensk översättning av Anna Pyk.