Uppvaknandet

KATE CHOPIN [1851–1904] föddes i St. Louis. Hon fick sex barn i sitt äktenskap, och först efter makens död 1882 framträdde hon som författare. Hon publicerade noveller i tidskrifter som Vogue och The Atlantic och blev uppskattad och omtalad för sina skild­ringar av den amerikanska Södern, men också kritiserad för sitt ifrågasättande av sociala traditioner och rasmässiga barriärer. Uppvaknandet [The Awakening, 1899] var hennes andra roman.

 

 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Uppvaknandet
För/efterord: 
Förord: Aase Berg, Efterord: Margareta Lundgren
Översättning: 
Margareta Lundgren
Originaltitel: 
The Awakening
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Tapilipa / Shutterstock.com, 2020
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-10-12
Antal sidor: 
192
ISBN: 
978-91-7893-224-5 [inb]
978-91-7893-225-2 [e-bok]

Kate Chopin • Uppvaknandet

I det sena 1800-talets New Orleans är de sociala skrankorna stränga, inte minst för en gift kvinna. Edna Pontellier lever ett tryggt liv med man och två barn, men hennes rastlöshet växer i det inskränkta societetslivet, och förväntningarna på henne – från make och omvärld – skapar ett allt större tryck. Under en resa till Grand Isle, en ö utanför Louisianas kust, kommer hennes liv att ställas på ända av en häftig kärlekshistoria, och passionen tvingar henne att ifrågasätta grundvalarna för sin – och varje kvinnas – existens.

Kate Chopins roman Uppvaknandet orsakade skandal med sin frispråkighet när den kom ut år 1899. Romanens öppet sexuella motiv och lättsinne inför äktenskapliga och samhälleliga konventioner gjorde att den inte trycktes om på femtio år. Först på 1950-talet återupptäcktes Chopins författarskap och Uppvaknandet fick stort erkännande. I dag framstår den inte bara som en tidig feministisk milstolpe utan också som en klassiker. Denna utgåva är den första på svenska på över fyrtio år.

I svensk översättning av Margareta Lundgren, med ett nyskrivet förord av Aase Berg och ett efterord av översättaren.

»Mer angelägen & konstnärligt högtstående än stora delar av samtidslitteraturen.« | Svenska Dagbladet

»Kate Chopin är en pionjär vad gäller behandlingen av sexualitet i amerikansk litteratur. Hon talar inte bara till kvinnor, hon talar med stort kraft om dem.« | The Times