Vår man i Havanna

GRAHAM GREENE [1904–1991] är en av Storbritanniens största romanförfattare genom tiderna. Hans författarskap kan delas in i två verk, romankvartetten som kommit att kallas »den katolska romanens guldstandard«: Brighton Rock, Makten & härligheten, Hjärtpunkten och Slutet på historien – och de politiska romanerna, som kommit att tillhöra världslitteraturens mest klassiska spionthrillers: Hemlig agent, Den tredje mannen, Den stillsamme amerikanen, Vår man i Havanna och Den mänskliga faktorn. Graham Greene var vid två tillfällen – 1961 och 1967 – en av huvudkandidaterna till Nobelpriset i litteratur.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Vår man i Havanna
För/efterord: 
Oscar Jansson
Översättning: 
Jane Lundblad
Originaltitel: 
Our Man in Havana
Författarporträtt: 
Col: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Deborah Lee Rossiter
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur, Thriller
Utgivningsdag: 
2016-11-02
Antal sidor: 
272
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-790-3 [inb]
978-91-7499-791-0 [e-bok]

Graham Greene • Vår man i Havanna

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s man i Havanna är en före detta dammsugarförsäljare som heter Wormold. Motvilligt har han blivit hemlig agent, för pengarnas skull. För att göra sig viktig skickar han storstilade (falska) rapporter, inspirerade av en barnboksvariant av Shakespeares dramer. Så skickar han också skisser av massförstörelsevapen – egentligen föreställande dammsugardelar. Hans egen mardröm börjar när en efter en av lögnerna besannas.

Vår man i Havanna [Our Man in Havana, 1958] är en svart komedi om underrättelsetjänsters villighet att tro på historier. Graham Greenes klassiska Kuba-roman utspelar sig före revolutionen men leken med temat missilinstallationer förebådar på märkligt ett vis Kubakrisen 1962.

I översättning av Jane Lundblad och med ett nyskrivet förord av litteraturvetaren Oscar Jansson.

Vår man i Havanna filmatiserades 1959 av Carol Reed (som även filmatiserade Graham Greenes Den tredje mannen).

»Det är bra att läsa Greene i en tid när alla de eviga värden som för tillfället är på modet skrålar deliriskt på Twitter. Vi behöver hans skepticism, den tjuriga individualismen och sinnet för komplikationer.« | Jens Christian Brandt, DN

»Greenes intriger må vara spänningsromanens eller kärleksromanens, spionromanens eller krigsromanen – men oavsett de yttre förvecklingarna vrider sig undantagslöst någon av de avgörande existentiella frågorna genom romanen som en obarmhärtig vass skruv.« | Crister Enander, Sundsvalls Tidning

»En fullständigt absurd historia. Väldigt rolig.« | C-G Karlsson, Go'kväll

»Graham Greene är den främste skildraren av 1900-talsmänniskans medvetande och farhågor.« | William Golding

»En av världens största författare, oavsett språk.« | Washington Post