W. E. B. Du Bois kärlekssånger

HONORÉE FANONNE JEFFERS [f. 1967] är en amerikansk poet, författare och professor i engelska vid University of Oklahoma. W. E. B. Du Bois kärlekssånger är Jeffers romandebut, en stor amerikansk generationsskildring som har hyllats av kritikerna, nominerats till en rad priser och valts ut till Oprahs bokklubb. Boken blev en omedelbar New York Times och USA Today bestseller.

Titel: 
W. E. B. Du Bois kärlekssånger
Översättning: 
Helena Hansson
Originaltitel: 
The Love Songs of W. E. B. Du Bois
Författarporträtt: 
Sydney A. Foster
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-11-06
Antal sidor: 
816
ISBN: 
978-91-8094-072-6 [inb]
978-91-8094-073-3 [e-bok]

Honorée Fanonne Jeffers • W. E. B. Du Bois kärlekssånger

Historikern och sociologen W. E . B. Du Bois, den förste afroamerikanen att inneha en doktorsgrad, skrev om rasproblemet i USA och vad han kallade dubbelt medvetande – en sorts sensibilitet som afroamerikaner tvingas tillägna sig för att kunna överleva. Ailey Pearl Garfield förstår Du Bois ord alltför väl. Hon har alltid kämpat med sin tillhörighet, något som försvårats dels av ett överhängande trauma, dels av kvinnornas viskningar: hennes mamma, syster, hela den tvåhundraåriga arvslinje som uppmanar Ailey att lyckas i deras ställe.

För att komma till rätta med sin identitet påbörjar Ailey en resa genom familjens förflutna. Hon uppdagar skakande berättelser om generationer i den amerikanska Södern, om svarta, vita och ursprungsamerikaner. Ailey tvingas omfamna hela sitt arv: en historia om förtryck och motstånd, fångenskap och oberoende, grymhet och livskraft. En historia som också är berättelsen – och sången – om Amerika självt.

»Episk… Jag har aldrig läst något som riktigt liknar det här. Jag blev helt tagen.« Oprah Winfrey

»En djup & fullkomligt uppslukande läsupplevelse.« The Observer