Den franske löjtnantens kvinna

JOHN FOWLES [1926–2005] var en brittisk författare. Han debuterade 1963 med romanen Samlaren [The Collector] som blev en omedelbar succé i den engelskspråkiga världen, och som flerfaldigt filmatiserats, dramatiserats, samt inspirerat artister som The Jam och Morrissey. Fowles stora internationella genombrott kom med Illusionisten [1965; reviderad 1977] och Den franske löjtnantens kvinna [1969], som – liksom Samlaren – sålt i miljontals exemplar världen över. Illusionisten och Samlaren inleder Modernistas nyutgivning av John Fowles.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Den franske löjtnantens kvinna
Översättning: 
Claës Gripenberg
Originaltitel: 
The French Lieutenant's Woman
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-05-15
Antal sidor: 
464
ISBN: 
978-91-7893-366-2 [inb]
978-91-7893-367-9 [e-bok]

John Fowles • Den franske löjtnantens kvinna

Hon syns vandra vid piren i Lyme Regis, med endast det upprörda havet som sällskap: den franske löjtnantens kvinna, övergiven och skandaliserad. Charles Smithson, naturvetenskapsman och darwinist, fångas av hennes öde och försöker närma sig den olyckliga kvinnan. Lika intresserad verkar berättaren själv vara, som bär stora likheter med författaren John Fowles.

Den franske löjtnantens kvinna är ett metalitterärt mästerverk, där berättaren gärna griper in i händelsernas gång och där det viktorianska Englands sociala inskränkthet gör även senare tiders verkliga eller inbillade morallagar synliga. Människorna, och särskilt kvinnan vid havet, tycks sitta fast i sociala konventioner, i historisk determinism och, kanske, i romanen själv – såvida det inte är fiktionen som erbjuder den frihet som annars verkar omöjlig.

»Fylld med förtrollande mysterier och magiskt erotiska möjligheter.« | New York Times