Januaris två ansikten

PATRICIA HIGHSMITH [1921–1995], född i Fort Worth, Texas, är en av den amerikanska litteraturens stora författare. Highsmith är mest berömd för sina psykologiska thrillers om Tom Ripley – men litteraturhistorien har också kommit att värdera hennes debutroman Främlingar på ett tåg [Strangers on a Train, 1950] och den lesbiska kärleksromanen Carol [1952] högt.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Januaris två ansikten
För/efterord: 
Åsa Larsson
Översättning: 
Anne-Marie Edéus
Originaltitel: 
The Two Faces of January
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Aristidis Vafeiadakis, Zumapress
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-03-22
Antal sidor: 
288
ISBN: 
978-91-7499-809-2 [inb]
978-91-7499-808-5 [e-bok]

Patricia Highsmith • Januaris två ansikten

Två män möts på Atens vindlande bakgator. Chester MacFarlane är en bedragare med otaliga falska identiteter, men han har hamnat i trubbel och är på rymmen med sin fru Colette. Rydal Keener är en ung lösdrivare på jakt efter äventyr – och han finner det en kväll när rättvisan nästan hinner ikapp Chester och Colette, och deras öden flätas samman.

Patricia Highsmith drar i detta mästerverk med läsaren på en katt-och-råtta-lek över den europeiska kontinenten. Bokens titel anspelar på Janus två ansikten – den romerska gud som gett namn åt januari månad och som illavarslande återspeglas i romangestalterna, som inte bara flyr från rättvisan utan möjligen också från sig själva.

I översättning av Anne-Marie Edéus och med ett nyskrivet förord av författaren Åsa Larsson. 

»Den största kriminalförfattaren av alla.« | The Times

»Patricia Highsmiths romaner är ojämförligt olycksbådande.« | The New Yorker