Klanerna i Palos Verdes

JOY NICHOLSON [f. 1966] är en amerikansk författare född i Wisconsin. Fem år gammal flyttade hon med familjen till Palos Verdes. Klanerna i Palos Verdes [The Tribes of Palos Verdes, 1997] är hennes första, hyllade roman. Joy Nicholson är numera bosatt i New Mexico.

Titel: 
Klanerna i Palos Verdes
Översättning: 
Anna Hellsten
Originaltitel: 
The Tribes of Palos Verdes
Författarporträtt: 
Jon Huck
Omslagsdesign: 
Paolo Sangregorio
Omslagsbild: 
Autri Taheri
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-03-26
Antal sidor: 
240
Format: 
110 x 178 mm
ISBN: 
978-91-7893-837-7 [poc]

Joy Nicholson • Klanerna i Palos Verdes

Med Klanerna i Palos Verdes har amerikanska Joy Nicholsons skrivit en uppväxthistoria av lika klassiska dimensioner som Daniel Clowes Ghost World, Jeanette Wintersons Oranges Are Not the Only Fruit och Harper Lees To Kill a Mockingbird.

Här möter vi fjortonåriga surftjejen Medina Mason, nyligen inflyttad i det välbärgade, men knappast välmående, gated community-samhället Palos Verdes i Kalifornien. De välmejkade rikemansflickorna i skolan begriper sig inte alls på Medina och turas om att trakassera henne, så hon tar sin tillflykt till de enda som hon känner sig hemma med: de perfekta surfvågorna nere i Lunada Bay och pappans nye styvson Adrian.

Klanerna i Palos Verdes är en magnifikt berättad, djupt vemodig historia om uppväxt och trassliga familjeförhållanden. Drabbande och absolut nödvändig läsning för alla som är eller någon gång varit unga och ensamma.

 

»Den hittills bästa bok jag läst om hur det är att vara en ung flicka.« | Bodil Malmsten

 

»Klanerna i Palos Verdes går att läsa som en uppdaterad, ungdomlig romanversion av Betty Friedans Den feminina mystiken. En flickas nära-döden-upplevelser i och uppvaknande ur den amerikanska drömmen.« | Nina Lekander, Expressen

»En fin liten roman, främst tack vare den omsorgsfulla skildringen av Medina.« | Jenny Tundedal, Aftonbladet

 

»En stark skildring av en ung människas plågsamma väg mot frihet och självkänsla, och en stillsam påminnelse om att ett privilegierat liv inte är någon garanti mot lidande.« | Eva Johansson, Svenska Dagbladet