Mannen som såg tågen gå förbi

GEORGES SIMENON [1903-1989], född 1903 i Liège, Belgien, död 1989 i Lausanne, Schweiz, var en närmast ofattbart produktiv författare, till cirka 300 romaner och 500 noveller. Allra mest känd är han som upphovsman till kriminalkommissarie Maigret, men han skrev också en rad romaner som med tiden kommit att räknas som klassiker. De mest hyllade och lästa är Mannen som såg tågen gå förbi och Snön var smutsig, som nu kommer i efterlängtade nyutgåvor.

 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Mannen som såg tågen gå förbi
För/efterord: 
Lena Kåreland
Översättning: 
Elisabeth von Törne-Arfwedson
Originaltitel: 
L’homme qui regardait passer les trains
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur, Thriller
Recensionsdag: 
2019-08-03
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-7645-195-3 [inb]
978-91-7645-194-6 [e-bok]

Georges Simenon • Mannen som såg tågen gå förbi

Georges Simenon var inte bara upphovsman till världslitteraturens vid sidan av Sherlock Holmes mest legendariska kriminalkommissarie (Maigret), utan skrev också psykologiskt inträngande romaner som med tiden kommit att räknas till 1900-talets stora klassiker.

I Mannen som såg tågen gå förbi [1938] har huvudkaraktären Kees Popingas liv sett likadant ut så länge han minns. Den vaga, mystiska känsla han får av att se tåg passera, särskilt nattåg, är det enda tecken som avviker från rutinerna. Men plötsligt faller hans värld samman, när hans chef visar sig vara en bedragare, företaget konkursmässigt och Kees själv ruinerad. Han flyr sitt gamla liv med tåget till Amsterdam. Så småningom med ett annat tåg till Paris. Vid det laget, han vet det inte själv, är Kees mördare. Och den nederländska polisen är honom på spåren.

Mannen som såg tågen gå förbi är en av Georges Simenons yppersta romaner, här i svensk översättning av Elisabeth von Törne-Arfwedson och med ett nyskrivet förord av Lena Kåreland, litteraturforskare och professor emerita vid Uppsala universitet.