STINE PILGAARD [f. 1984] är en dansk författare som slog igenom i hemlandet 2012 med debutromanen Min mor siger, för vilken hon mottog Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat. Meter i sekunden [2020] tilldelades Weekendavisens Litteraturpris, har fått lysande kritik och sålt i över 80.000 exemplar i Danmark.

Titel: 
Meter i sekunden
Översättning: 
Helena Hansson & Djordje Zarkovic
Originaltitel: 
Meter i sekundet
Författarporträtt: 
Astrid Dalum
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-08-18
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-8023-102-2 [inb]
978-91-8023-103-9 [e-bok]

Stine Pilgaard • Meter i sekunden

En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke?

Meter i sekunden är en humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt.

I svensk översättning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic.

»Årets bok. En fullkomligt sagolik roman.« | Jyllands-Posten

»En mästerironiker lägger ned sina vapen. En roman indränkt av otillräcklig kärlek.« | Weekendavisen

 

»En klok och underhållande roman.« | Betyg: 5 /5, Politiken 

»Stine Pilgaard kan skriva så att man gapskrattar åt de porträtterade karaktärerna och situationerna. Under ordens lätthet ligger emellertid annat och mer än komik och retorik.« | Betyg: 5 / 5, Berlingske 

»Stine Pilgaard har skrivit en formfulländad komedi om normalitet.« | Information