Middlesex

JEFFREY EUGENIDES är en amerikansk författare, född i Detroit 1960, med grekisk far och irländsk-engelsk mor. The Virgin Suicides gick som följetong i The Paris Review innan den gavs ut i bokform 1993 och blev en av nittiotalets mest omtalade debutromaner. Efterföljande Middlesex [2002] belönades 2003 med Pulitzerpriset, ett av världens mest prestigefyllda litterära priser.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Middlesex
Översättning: 
Hans-Jacob Nilsson
Originaltitel: 
Middlesex
Författarporträtt: 
Ricardo Barros
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Hisu Lee
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-09-22
Antal sidor: 
560
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-442-9 [db]
978-91-7781-443-6 [e-bok]

Jeffrey Eugenides • Middlesex

Callie, eller Cal, föddes två gånger först som flicka 1960, sedan som pojke 1974. Med den gåtfulla redogörelsen börjar Middlesex

Calliope Stephanides inser varför hon inte är som andra när en tre generationer gammal familjehemlighet avslöjas. 1922 tvingades den grekiska familjen fly från sin hemby i Anatolien, i samband med grek-turkiska kriget. När Calliopes farmor och farfar anlände till USA liknade de vilket älskande par som helst – ingen fick veta att de i själva verket var syskon. Först många år senare uppdagas hemligheten genom barnbarnet Callie, eller Cal – en av de mest hänförande berättarrösterna i engelskspråkig litteratur på senare år. 

Middlesex [2002], Jeffrey Eugenides Pulitzerpris-vinnande andra bok har kallats 2000-talets stora amerikanska roman. En berättelse om öde, om vårt genetiska arv och om möjligheten till revolt. Här i svensk översättning av Hans-Jacob Nilsson.

»Vilka förväntningar du än har på Middlesex så lär du häpna. Det här är den sortens roman du sträckläser, och läser om direkt.« | Jonathan Safran Foer

»En förunderligt rik, mångbottnad roman. Dess enorma succé är helt och fullt förtjänad.«  | Salman Rushdie

»Stor, uppkäftig – lysande roman.« | The Boston Globe

»Mest av allt är denna bok en kolossal akt av undran, fantasi – och kärlek.«  | The New York Times Book Review