Nödrop

GRETHE BØE är en norsk regissör och författare, uppvuxen i Kristiansund. 2014 kom hennes film Operation Arktis, som utspelar sig på Svalbard och visades på filmfestivalen Sundance. Nödrop är hennes hyllade debutroman.

Titel: 
Nödrop
Översättning: 
Cajsa Mitchell
Originaltitel: 
Mayday
Författarporträtt: 
Fred Jonny
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur, Thriller
Utgivningsdag: 
2021-11-01
Antal sidor: 
336
ISBN: 
978-91-8023-155-8 [inb]
978-91-8023-156-5 [e-bok]

Grethe Bøe • Nödrop

När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.

Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en »alt-utslettende« konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände.

Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna.

Jagad över den vilda, vackra, arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

»Grethe Bøe brakdebuterar med en skrämmande realistisk thriller.« | Dagbladet

»Grethe Bøe skriver med auktoritet och tyngd om allt från storpolitik och rendrift till hur man flyger en F-16.« | Verdens Gang