Periodiska systemet

PRIMO LEVI [1919–1987], född i Turin, var en italiensk författare och kemist, som överlevde Auschwitz och som vittnat därom i ett flertal böcker som gjort Levi till en av de viktigaste författarna när vi talar om vittneslitteratur.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Periodiska systemet
Översättning: 
Ingrid Börge
Originaltitel: 
Il sistema periodico
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Recensionsdag: 
2017-10-07
Antal sidor: 
224
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-356-1 [inb]
978-91-7701-603-8 [e-bok]

Primo Levi • Periodiska systemet

Periodiska systemet är på samma gång självbiografisk skrift och en reflektion över den mänskliga naturen såsom förbunden med den materiella kemin. I 21 kapitel, rubricerade som grundämnena, berättar Auschwitz-överlevaren Primo Levi på den klaraste, vackraste prosa om sina släktingar och kamrater, från förkrigsåren i hemstaden Turin, via krigsårens partisankretsar, fram till att han deporteras, som anti-fascistisk partisan och jude, till lägret.

Periodiska systemet [Il sistema periodico, 1975] är litteratur som finner sin egen unika form bortom genrer. Ett mästerverk av författaren och kemisten, och ett av vår tids största vittnen, Primo Levi. Här i svensk översättning av Ingrid Börge.

»Periodiska systemet är en unik bok, ett växelspel mellan spetskunskap, en fruktansvärd erfarenhet och en hisnande litterär talang. Allt sammanhållet av den mer svårdefinierade kvaliteten vi kan kalla godhet.« | The Guardian

»Den bästa bok om naturvetenskap som någonsin skrivits.« | Royal Institution of Great Britain

»Vartenda kapitel överraskar, med insikter, stor humor och ett språk som gång efter annan blir stor poesi.« | The New Yorker