Periodiska systemet

PRIMO LEVI [1919–1987], född i Turin, var en italiensk författare och kemist, som överlevde Auschwitz och som vittnat därom i ett flertal böcker som gjort Levi till en av de viktigaste författarna inom det vi kallar vittneslitteratur.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Periodiska systemet
För/efterord: 
Kaj Schueler
Översättning: 
Ingrid Börge
Originaltitel: 
Il sistema periodico
Författarporträtt: 
Jillian Edelstein
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Recensionsdag: 
2017-11-01
Antal sidor: 
240
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-356-1 [inb]
978-91-7701-603-8 [e-bok]

Primo Levi • Periodiska systemet

Periodiska systemet är på samma gång självbiografisk skrift och en reflektion över den mänskliga naturen såsom förbunden med den materiella kemin. I 21 kapitel, rubricerade som grundämnena, berättar Auschwitz-överlevaren Primo Levi på den klaraste, vackraste prosa om sina släktingar och kamrater, från förkrigsåren i hemstaden Turin, via krigsårens partisankretsar, fram till att han deporteras, som antifascistisk partisan och jude, till lägret.

Periodiska systemet [Il sistema periodico, 1975] är litteratur som finner sin egen unika form bortom genrer. Ett mästerverk av författaren och kemisten, och ett av vår tids största vittnen, Primo Levi.

Här i svensk översättning av Ingrid Börge och med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Kaj Schueler.

»Periodiska systemet är en unik bok, ett växelspel mellan spetskunskap, en fruktansvärd erfarenhet och en hisnande litterär talang.« | The Guardian

»Den bästa bok om naturvetenskap som någonsin skrivits.« | Royal Institution of Great Britain

»Vartenda kapitel överraskar, med insikter, stor humor och ett språk som gång efter annan blir stor poesi.« | The New Yorker