Profeterna

ROBERT JONES JR är född och uppvuxen i New York. Han har studerat vid Brooklyn College och medverkat som skribent i bland annat The New York Times, The Paris Review, Essence och OkayAfrica. Hans debutroman Profeterna har fått enorm uppmärksamhet i USA och hyllats unisont av kritikerna.

Titel: 
Profeterna
Översättning: 
Ylva Spångberg
Originaltitel: 
The Prophets
Författarporträtt: 
Alberto Vargas
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-09-25
Antal sidor: 
400
ISBN: 
978-91-8023-165-7 [inb]
978-91-8023-166-4 [e-bok]

Robert Jones Jr. • Profeterna

Isaiah har Samuel och Samuel har Isaiah. Så har det alltid varit. De tar hand om djuren, men också varandra, och bygger en fristad i ladugården, där de finner närhet och hopp i en värld som styrs av hänsynslösa slavägare. Men när en äldre slav börjar predika härskarens religion vänder sig de förslavade snart mot varandra. Isaiahs och Samuels kärlek, som var så enkel, uppfattas som syndig och som ett hot mot ordningen på plantagen.

Både slavdrivare och slav får röst i denna storslagna kärleksroman, från predikanten Amos och den cyniske plantageägaren själv till en lång rad av kvinnor som hållit traditioner och gemenskap vid liv. Tyngden från äldre generationer – och kommande – gör dynamiken och det sociala spelet på plantagen till en kamp på liv och död. När motsättningarna växer står mer än två unga mäns öde på spel.

»Profeterna frammanar det bästa av Toni Morrison samtidigt som den är sitt helt eget, virtuosa verk. En lovsång till ihållande kärlek.« | The Guardian

»Helt exceptionellt historieberättande. Ett bländande galleri av oförglömliga porträtt.« | Los Angeles Times

»En panoramisk vision av kärlek och ondska. Ett skoningslöst porträtt av ett barbariskt system.« | The New Yorker