Slakthus 5

KURT VONNEGUT [1922–2007] var en amerikansk författare. Han upplevde själv andra världskriget som soldat och tillfångatogs under Ardenneroffensiven. Som krigsfånge bevittnade han de allierades utplåning av Dresden.

Titel: 
Slakthus 5
Översättning: 
Olov Jonason
Originaltitel: 
Slaughterhouse-Five
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Fantasy & Science fiction, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-10-16
Antal sidor: 
224
ISBN: 
978-91-8023-189-3 [inb]
978-91-8023-190-9 [e-bok]

Kurt Vonnegut • Slakthus 5

Billy Pilgrim är spastiker, fast hans ryckningar sker i tiden och inte i rummet. Men så är Kurt Vonnegut inte heller någon pålitlig berättare: »Allt detta har hänt, mer eller mindre. Det som har med kriget att göra är i varje fall ganska sant.«

Utifrån egna erfarenheter från andra världskriget drar Vonnegut historien om den tragikomiske Billy Pilgrim, som alltså färdas i tiden ibland, exempelvis från en optikerkongress i Kanada 1963 till ett fångläger i Dresden 1945, där medfångarna vållar honom lika stora problem som vakterna; kronologin är uppbruten, fiktionen skiktas i många lager, ironierna är många, men berättelsen graviterar ofrånkomligen mot det stora traumat, för såväl Vonnegut som hans huvudperson: de allierades bombning av Dresden i krigets slutskede, och den eldstorm som slukade staden och dess invånare.

Slakthus 5 från 1969 är en av de klassiska amerikanska antikrigsromanerna, en lika pessimistisk som galghumoristisk grimas, där den mångbottnade satiren inte rymmer mycket hopp för mänskligheten. I svensk översättning av Olov Jonason.

»En väldigt hård och väldigt rolig roman. Sorglig och förtjusande.« | New York Times

»En magnifik författare med en stil som förblev obestridligt och orubbligt hans egen. Jag skulle salutera honom som vår tids Mark Twain.« | Norman Mailer