Under vulkanen

MALCOLM LOWRY föddes 1909 i engelska Wallasey och dog i East Sussex 1957. Under vulkanen skrevs färdigt i kanadensiska North Vancouver efter några svårt nedgångna år i Mexiko. Romanen var en omedelbar succé när den publicerades 1947, blev snabbt översatt till ett flertal språk och förekommer på elfte plats på Modern Librarys lista över de hundra bästa engelskspråkiga nittonhundratalsromanerna.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Under vulkanen
För/efterord: 
Klas Östergren
Översättning: 
Erik Sandin
Originaltitel: 
Under the Volcano
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Recensionsdag: 
2019-02-23
Antal sidor: 
432
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-818-2 [inb]
978-91-7499-262-5 [e-bok]

Malcolm Lowry • Under vulkanen

Det är De dödas dag i november det svarta året 1939. Medan den gamla världen kollapsar befinner sig brittiske ex-konsuln Geoffrey Firmin i den mexikanska kurorten Quauhnahuac, en liten stad vid foten av en vulkan, med fyrahundra övergivna pooler, åtta kyrkor, femtiosju barer och en utsikt över en ravin. Här finner Firmin ständigt nya anledningar till att ta sig ännu en kyld drink. I sitt alkoholiserade delirium är han bara vagt medveten om de sanningar som börjar verka runt omkring honom. 

Under vulkanen av Malcolm Lowry är en av 1900-talets stora romaner. Romanen iscensätter en säregen medvetandeström: »Här finns en episk uthållighet som hämtar sin styrka ur övertygelsen om litteraturens förmåga att gestalta en mycket svår mänsklig erfarenhet, att förmedla den genom att utgöra en erfarenhet i sig.« (Ur förordet.)

I översättning av Erik Sandin och med förord av Klas Östergren. 

 

»Malcolm Lowry frambesvärjer en djupt personlig vision av alkoholismens inferno, i en bok full av insikt, medkänsla och tragisk livserfarenhet.« | Fabian Kastner, Svenska Dagbladet  

»Under vulkanen är en drabbande berättelse, närmast omöjlig att värja sig emot. En klassisk och mäktig roman som gräver sig djupt in i själens mörkaste skrymslen.« | Crister Enander, Tidningen Kulturen  

»En av 1900-talets största romaner.« | The New York Times  

»Ett faustiskt mästerverk.« | Anthony Burgess