Vilken liten moped med kromat styre längst in på gården?

GEORGES PEREC [1936–1982] är den konceptuella litteraturens franske mästare, författare till romanklassiker som Livet en bruksanvisning, Försvinna och W eller minnet av barndomen.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Vilken liten moped med kromat styre längst in på gården?
Översättning: 
Fredrik Rönnbäck
Originaltitel: 
Quel petit vélo à guidon chromé au fond de la cour?
Författarporträtt: 
Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Javier Enrique Pérez Estrella
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Recensionsdag: 
2017-10-13
Antal sidor: 
128
Format: 
123 x 192 mm
ISBN: 
978-91-7701-691-5 [d. band]
978-91-7701-692-2 [e-bok]

Georges Perec • Vilken liten moped med kromat styre längst in på gården?

En ung man – som möjligen heter Karaschoff, men också kan tänkas heta en hel rad andra, liknande namn – blir till sin stora förtvivlan inkallad till krigstjänstgöring i Algeriet. För att undkomma det ovissa öde som väntar honom på andra sidan Medelhavet vänder han sig till Henri Pollak, en mångförslagen och mopedburen bohem från Montparnasse som på dagtid slavar som korpral vid regementet i Vincennes. Tillsammans med en grupp medsvurna kumpaner åtar sig Pollak uppgiften att befria Karaschmerz (?) från hans tunga fosterländska plikt. Förslagen är många och de flesta innebär stor fara för den som ska »räddas«.

Den humoristiska kortromanen Vilken liten moped med kromat styre längst in på gården? [Quel petit vélo à guidon chromé au fond de la cour?, 1966] är en språklig berg-och-dalbanefärd där Perec med smittsam ordglädje svingar sig från den ena retoriska figuren till den andra, mellan fars och gravallvar, samt bjuder på vildvuxna utvikningar i alla möjliga väderstreck.

»Georges Perec är en av världens mest väsentliga litterära personligheter.« | Italo Calvino