Betraktelse över själens passioner

ANTÓNIO LOBO ANTUNES [f. 1942] deltog som militärläkare i Portugals krig i Angola. Efter hemkomsten till Lissabon började han skriva romaner, som ofta är uppgörelser med Portugals koloniala och fascistiska förflutna. Antunes räknas sedan länge till Europas mest betydande romanförfattare. Jämte »Benfica-trilogin« – Betraktelse över själens passioner, Tingens naturliga ordning och Carlos Gardels död – är Fado Alexandrino från 1983 hans mest kända verk.

 

 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Betraktelse över själens passioner (Benfica-trilogin #1)
För/efterord: 
Anders Cullhed
Översättning: 
Marianne Eyre
Originaltitel: 
Tratado das Paixões da Alma
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Hans Gedda
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-03-31
Antal sidor: 
416
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-032-1 [inb]

António Lobo Antunes • Betraktelse över själens passioner

De växte upp tillsammans på en lantegendom i Lissabonstadsdelen Benfica, som godsägarens sonson och gårdskarlens pojke. När de möts tjugofem år senare är rollerna ombytta. Tjänstefolkets son är domare och förhör sin barndomsvän, som på goda grunder misstänks tillhöra en militant vänstergrupp som utfört terrorattentat. Under förhören väcks barndomsminnen hos båda. Domaren slits mellan sina lojaliteter. Ska han hjälpa vännen att fly från Portugal, eller ska han locka honom i en fälla? Så småningom inser de att de båda bara är brickor i ett större spel.

Betraktelse över själens passioner är den fristående första delen i António Lobo Antunes hyllade »Benfica-trilogi«. Lika mycket en suggestiv thriller om terrorism som en uppgörelse på prosa med både Portugals fascistiska förflutna och med falska romantiska föreställningar om revolutionen.

I översättning av Marianne Eyre och med ett nyskrivet förord av Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

»Antunes har ännu inte fått Nobelpriset. Men det är hög tid.« | Claes Wahlin, Aftonbladet

»En av världens främsta prosaförfattare.« | Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

»En författare som har full kontroll över varje aspekt av sin enorma talang.» | The Observer

»Conrads och Faulkners arvtagare.« | George Steiner

»En av världens skickligaste psykologiska karaktärstecknare, oavsett språkområde.« | The New Yorker

»Lobo Antunes hör till de av världens nu levande författare som kommer att betyda allra mest i framtiden.« | Harold Bloom