Browns rekviem

JAMES ELLROY föddes 1948. När han var tio år gammal blev hans mamma brutalt mördad, ett mord som aldrig uppklarats, och som haft en avgörande betydelse för Ellroys liv och författarskap. Han debuterade med Browns rekviem [1981], och har sedan dess skrivit en lång rad historiska romaner som revolutionerat kriminalromangenren. Några av hans böcker har blivit storfilmer i Hollywood, såsom L. A. konfidentiellt från 1990 och Den svarta dahlian från 1987.

James Ellroys webbsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Browns rekviem
För/efterord: 
Gabriel Itkes Sznap
Översättning: 
Thomas Preis
Originaltitel: 
Brown's Requiem
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Herald Examiner Collection/Los Angeles Public Library
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2011-10-05
Antal sidor: 
288
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-86629-29-8 [db]
978-91-7499-056-0 [e-bok]

James Ellroy • Browns rekviem

Browns rekviem är den världsberyktade amerikanen James Ellroys debutroman. Redan här strålar hans berättargeni som en nattsvart diamant.

Fritz Brown är en före detta polis vid Los Angeles-polisen med motsägelsefull karisma – och ett inte alldeles fläckfritt förflutet. Hans faiblesse för klassisk musik går inte riktigt ihop med den brutalitet han kunnat demonstrera i tjänsten.

Hans tillvaro som en inte direkt överanlitad privatspanare förändras drastiskt tack vare en rasistisk psykopat som spenderar konstigt stora pengasummor på en golfcaddie och som gått fri från några rätt ohyggliga mordanklagelser. Brown ser plötsligt en möjlighet att rentvå sitt namn, en biljett tillbaka till den moraliska världen. Men han måste i så fall först till en plats där lögn föder lögn; där torpeder länkas till korrupta poliser; där den enes död leder till den andres. Ett Los Angeles som med en nästan alltför stor trovärdighet framstår som helvetet på jorden.

»Vår absolut bästa nu levande kriminalromanförfattare. Ellroy har skrivit en lång rad lika höglitterära som spännande och ärliga böcker var sidor sprakar i manisk energi. Ingen sedan Raymond Chandler har lyckats återskapa den mörka sidan av L. A. Hans karaktärer drivs av en ärlighet och en övertygelse som ibland är skräckinjagande mörka men som aldrig någonsin slår över i världsförakt.« | Austin Chronicle

»En av de största nu levande amerikanska författarna.« | Los Angeles Times Book Review

»Ellroy är det verkliga originalet.« | Jonathan Kellerman