Mina mörka vrår

JAMES ELLROY föddes 1948. När han var tio år gammal blev hans mamma brutalt mördad, ett mord som aldrig uppklarats, och som haft en avgörande betydelse för Ellroys liv och författarskap. Han debuterade med Browns rekviem [1981], och har sedan dess skrivit en lång rad historiska romaner som revolutionerat kriminalromangenren. Några av hans böcker har blivit storfilmer i Hollywood, såsom L. A. konfidentiellt från 1990 och Den svarta dahlian från 1987.

James Ellroys webbsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Mina mörka vrår
För/efterord: 
Viktoria Jäderling
Översättning: 
Thomas Preis
Originaltitel: 
My Dark Places
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Herald Examiner Collection/Los Angeles Public Library
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2011-10-05
Antal sidor: 
424
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-86629-30-4 [db]
978-91-7499-058-4 [e-bok]

James Ellroy • Mina mörka vrår

1958 blev Jean Ellroy brutalt mördad och hennes kropp dumpad mitt på gatan i en förort till Los Angeles. Hennes mördare hittades aldrig, polisen sorterade bort henne som bara ännu ett offer för en labil lördagsnatt i L. A.

James Ellroy var tio när han förlorade sin mor och spenderade de närmaste trettiosex åren med att fly hennes spöke, bland annat genom att nyuppfinna kriminalromangenren.

Men så en dag på nittiotalet slutade han fly. Han återvände till Los Angeles, för att finna sanningen om sin mor – och sig själv.

Mina mörka vrår är den självbiografiska berättelsen av Noir-mästaren James Ellroy. Han redogör för den fåfänga jakten på sin mors mördare och den helvetesvandring som händelsen innebar för honom själv. En mörk epik utvecklar sig, om sorg, besatthet och försoning – och en lika svindlande som sann historik över det amerikanska våldet.

• #1 Bestseller | Los Angeles Times

• Årets bok | Time Magazine

​»Häpnadsväckande. Originellt. Modigt. Briljant.« | Philadelphia Inquirer

»Ellroy är mäktigare än någonsin.« | The Nation

»Årets mest läsvärda bok.« | New York Times