Byn

RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret, den första boken om Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en internationell storsäljare.

Hemsida
Twitter

Titel: 
Byn
Översättning: 
Arvid Nordh
Originaltitel: 
Þorpið
Författarporträtt: 
Sigurjon Ragnar
Omslagsdesign: 
Lars Sundh & Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
William Perugini / Shutterstock
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-06-10
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-8023-069-8 [poc]
978-91-7893-441-6 [e-bok]

Ragnar Jónasson • Byn

Trettioåriga Una arbetar som lärare i Reykjavik när hon får syn på en jobbannons: En lärare sökes till två unga flickor i den lilla byn Skálar, belägen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra
halvö. Una dricker för att undfly sitt förflutna och sina demoner. Hennes pappa tog livet av sig när hon var i tonåren, och hon är orolig för att hon själv ska gå samma öde till mötes.

Flytten till Skálar gör inte Unas tillvaro mindre orosfylld. Byborna får henne att känna sig ovälkommen och tycks dölja en mörk hemlighet ur det förflutna. Samtidigt som Una får kännedom om en ung flickas mystiska död femtio år tidigare besöks byn av en mystisk man som försvinner lika snabbt som han dykt upp, och en av hennes elever faller plötsligt ihop död i byns kyrka.

Una är fast besluten om att ta reda på sanningen trots bybornas motstånd. Men gränsen mellan fantasi och verklighet börjar suddas ut, och hon börjar frukta både för sitt liv och sin mentala hälsa.

I svensk översättning av Arvid Nordh.

»Ragnar Jónasson har en obehaglig förmåga att bygga upp skrämmande scener.« Lotta Olsson, DN

»Klaustrofobiskt är ordet. Jónasson är skicklig på att förlägga spänning till avlägsna, karga platser.« Och dagarna går

»Är detta världens just nu bästa deckarförfattare?« The Times