Vit död

RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret, den första boken om Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en internationell storsäljare.

Hemsida
Twitter

Läs ett smakprov...
Titel: 
Vit död (Helgi Reykdal-serien #1)
Översättning: 
Arvid Nordh
Originaltitel: 
Hvítidauði
Författarporträtt: 
Sigurjon Ragnar
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© TRphotos / Shutterstock.com, 2020
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-10-28
Antal sidor: 
272
ISBN: 
978-91-7893-491-1 [inb]
978-91-7893-492-8 [e-bok]

Ragnar Jónasson • Vit död

1983. Ett gammalt sjukhus i Akureyri på norra Island, tidigare använt som tuberkulossanatorium. En morgon hittas den äldre sjuksköterskan Yrsa brutalt mördad på sitt kontor, med två fingrar avskurna. Kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir och en överordnad kollega, Sverrir, skickas dit för att utreda fallet. Det finns fyra misstänkta, varav en är huvudläkaren Fridjon. Men mindre än en vecka efter det första mordet hittas även Fridjon död, till synes efter ett fall från en balkong. Sverrir bedömer det som självmord.

2012. Helgi Reykdal är en ung polis som pluggat krimi - nologi i England och nu ska fullborda sin avhandling om de olösta morden i Akureyri. Han har också erbjudits ett jobb på Reykjavik-polisen – den tjänst Hulda Hermansdóttir just är på väg att pensioneras från. Under avhandlingsarbetet träffar Helgi de misstänkta från 1983, även om alla inte är beredda att prata om fallet. När en av dem, Tinna, hittas mördad i sin säng bestämmer sig Helgi för att tacka ja till jobbet på polisen. Han är nu fast besluten att till sist lösa det 30 år gamla mysteriet med sjukhusmorden i Akureyri.

I svensk översättning av Arvid Nordh.

»Ragnar Jónasson behärskar nordic noir-genren till fullo.« Financial Times

»Är detta världens just nu bästa deckarförfattare?« The Times