De stora dammarna

ELECHI AMADI [f. 1934] är en nigeriansk författare, vars verk ofta handlar om hemlandet före kontakten med väst. Han är mest känd för den fristående romantrilogin Konkubinen [The Concubine, 1966], De stora dammarna [The Great Ponds, 1969] och Slaven [The Slave, 1978], vilka alla utspelar sig före kolonialtiden.

Läs ett smakprov...
Titel: 
De stora dammarna
För/efterord: 
Raoul J. Granqvist
Översättning: 
Torsten Hansson
Originaltitel: 
The Great Ponds
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Ojuegu-mask, Igalafolket, Nigeria
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2015-10-07
Antal sidor: 
256
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-553-4 [inb]
978-91-7499-554-1 [e-bok]

Elechi Amadi • De stora dammarna

De stora dammarna är en roman om kriget och dess effekter. Två byar, Chiolu och Aliakoro, vars krigare förut stridit sida vid sida, befinner sig i fejd med varandra över rättigheterna till fisket i dammen Wagaba. Konflikten eskalerar genom en rad dramatiska händelser, gestaltad av en författare lika hemvan i romantraditionen som i dramatiken.
     En västafrikansk klassiker i översättning av Torsten Hansson och med ett förord av litteraturvetaren Raoul J. Granqvist.

»Amadis sorgliga saga De stora dammarna är ett angrepp på dogmatiska patriarkala system, på religioners maktanspråk, på den historiska kausalitetens och det historiska skrivandets lättfärdighet.« | ur Raoul J. Granqvists förord

»Elechi Amadis roman De stora dammarna om en strid mellan två byar i östra Nigeria är dialogburen, men samtalen varvas med en krönikeartad saklighet som ger prosan klassisk resning.« | Magnus Eriksson, SvD