En biodlares död

LARS GUSTAFSSON [1936–2016], född i Västerås, var författare och filosof och verkade som profes­sor vid Uni­versity of Texas 1983–2006. Han debuterade 1957 med romanen Vägvila och med ett nittiotal böcker – romaner, diktsamlingar och essäsamlingar – kom Gustafsson att höra till vår litteraturs mest produktiva och mest översatta för­fattare. 2015 tilldelades Lars Gustafsson som förste utländske författare det prestigefyllda tyska Thomas Mann-priset och under sin levnadstid mottog han närmare trettio större litterära priser. Modernista har gett ut romanerna Tennisspelarna, En ­biodlares död och En kakelsättares eftermiddag, vilka också finns samlade i voly­men Tre korta klassiker [2013].

Läs ett smakprov...
Titel: 
En biodlares död
För/efterord: 
Anders Olsson
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Antagain
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Skönlitteratur
Antal sidor: 
166
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-033-1 [mb]
978-91-7499-062-1 [e-bok]

Lars Gustafsson • En biodlares död

Han bär troligtvis på en dödlig cancer. Lennart Westin öppnar aldrig svarsbrevet från läkarundersökningen.

Sedan de lade ner den sista lokala skolan i Väster Våla har han inget lärarjobb längre, utan försörjer sig på biodling och lever allt ensligare. Nu talar allt för att denna vår blir hans sista. Ett tydligt tecken är att hans hund inte vill vara hos honom längre.

Men så får han ett oväntat besök, som förändrar allt. Ingenting går längre att se med samma ögon.

Romanen En biodlares död utkom första gången 1978. Enligt många är den Lars Gustafssons vackraste text om livet, döden och människans roll.

Denna nyutgåva är försedd med ett förord av Anders Olsson, författare, litteraturhistoriker och ledamot av Svenska Akademien.

»En biodlares död är en liten, kort roman. Men den innehåller mycket, skarpa naturiakttagelser, svindlande kosmiska perspektiv, skrönor som skulle göra Piraten grön av avund. Framför allt ger den ett ovanligt naket porträtt av en döende människa. Den är skriven med stor ömhet.« | Åke Leijonhufvud, Sydsvenska Dagbladet

»En biodlares död är ännu en seger för den konstnärliga enkelheten, reduceringen och avskalningen av alla krusiduller. Enkelt, lätt och musikaliskt – som Haydn eller Mozart – berättar Gustafsson om ett av de ämnen som berör alla.« | Bertil Palmqvist, Arbetet