En kakelsättares eftermiddag

LARS GUSTAFSSON [1936–2016], född i Västerås, var författare och filosof och verkade som profes­sor vid Uni­versity of Texas 1983–2006. Han debuterade 1957 med romanen Vägvila och med ett nittiotal böcker – romaner, diktsamlingar och essäsamlingar – kom Gustafsson att höra till vår litteraturs mest produktiva och mest översatta för­fattare. 2015 tilldelades Lars Gustafsson som förste utländske författare det prestigefyllda tyska Thomas Mann-priset och under sin levnadstid mottog han närmare trettio större litterära priser. Modernista har gett ut romanerna Tennisspelarna, En ­biodlares död och En kakelsättares eftermiddag, vilka också finns samlade i voly­men Tre korta klassiker [2013].

Läs ett smakprov...
Titel: 
En kakelsättares eftermiddag
För/efterord: 
Anna Hallberg
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Dave White
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Skönlitteratur
Antal sidor: 
126
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-032-4 [mb]
978-91-7499-063-8 [e-bok]

Lars Gustafsson • En kakelsättares eftermiddag

Den gamle kakelsättaren Torsten Bergman får ett efterlängtat jobb. Rösten på telefonen känner han först inte igen. Men det är hans gamle bekant, rörmokaren Pentti. Det är tänkt att han ska kakla ett badrum.

Han får fart på sin gamla bil och är snart på plats. Ingen syns till på bygget men han går i gång ändå. Medan han jobbar uppför sig hans minne allt underligare. Det är som om han minns hela sitt liv denna eftermiddag.

Men varför visar sig inte hans uppdragsgivare? Vad är det egentligen för ett hus han kommit till? Medan dagen lider mot obönhörlig skymning hamnar Torsten i sammanhang och tankar som blir allt svårare att överblicka.

En kakelsättares eftermiddag [1991] är en resa i tid och allt tydligare en av vår tids romanklassiker. Denna nyutgåva är försedd med ett förord av poeten och kritikern Anna Hallberg.

»En kakelsättares eftermiddag har växt med åren till en mycket intressant roman mitt mellan den djupaste svartsyn och den härligaste berättarglädje.« | Magnus Ringgren, Expressen

»Lars Gustafssons texter skriver ständigt in sig över nya ytor som om de upptäckte världen på nytt varje gång de tar till orda.« | Benny Holmberg, Tidningen Kulturen