En dåres försvarstal

AUGUST STRINDBERG [1849–1912] är en av de mest ryktbara, innovativa och produktiva svenskspråkiga författarna någonsin. Internationellt betraktas han som en av de största dramatikerna i modern tid, och många av hans prosaverk är tidlösa klassiker. 

Titel: 
En dåres försvarstal
Översättning: 
Hans Levander
Originaltitel: 
Le plaidoyer d'un fou
Författarporträtt: 
August Strindberg, självporträtt i Gersau, Schweiz, 1886
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
August Strindberg, »Staden«, olja på duk, 53 × 94,5 cm, 1903
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-04-25
Antal sidor: 
272
ISBN: 
978-91-8063-200-3 [inb]
978-91-7499-649-4 [e-bok]

August Strindberg • En dåres försvarstal

Den säregna stridsskriften En dåres försvarstal kom till under slutfasen av August Strindbergs stormiga äktenskap med Siri von Essen. Boken skrevs ursprungligen på franska, men gavs först ut på tyska 1893. Två år senare – efter att Strindberg på grund av det stötande innehållet ställts inför rätta, och friats, i Berlin – gavs boken ut i Frankrike.

En dåres försvarstal publicerades som en roman, men Strindberg och hans hustru är bara lätt förklädda, vilket tros vara skälet till att han inte ville ge ut boken i Sverige. Resultatet är ett äktenskapsdrama såväl som en självbiografisk redogörelse och en hätsk kärleksskildring. Det är också en argsint och misogyn uppgörelse med de kvinnor Strindberg inbillat sig skapat en konspiration för att få honom förklarad som galen.

Först efter Strindbergs död översattes boken till svenska, då i en förmildrande version. Denna nyutgåva innehåller den fullständiga versionen, i Hans Levanders översättning.