Hemsöborna

AUGUST STRINDBERG [1849–1912] är en av de mest ryktbara, innovativa och produktiva svenskspråkiga författarna någonsin. Internationellt betraktas han som en av de största dramatikerna i modern tid, och många av hans prosaverk är tidlösa klassiker. 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Hemsöborna
Författarporträtt: 
August Strindberg, självporträtt i Gersau, Schweiz, 1886
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
framsida: August Strindberg, »Kustlandskap II«, olja på duk, 76 × 55 cm, 1903
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Antal sidor: 
140
ISBN: 
978-91-7781-887-8 [inb]
978-91-7499-652-4 [e-bok]

August Strindberg • Hemsöborna

När Carlsson kliver i land på Hemsö – med ett höganäskrus i en svångrem om halsen – förändras allt. Han är driftig och skicklig och har med sig moderna tankar om jordbruk och affärsverksamhet. Det blir äntligen ordning på Madam Flods gård. Men Carlsson är också äregirig och lysten på pengar och kvinnor. Hans förhållande till Flods son Gusten blir alltmer ansträngt, och när nykomlingen får ja på sitt frieri till änkan växer spänningarna olycksbådande. Med sin djupa lodning av människors begär och sin myllrande miljöskildring, full av konkretion och intensiv närvaro, är berättelsen om Carlssons uppgång och fall en av höjdpunkterna i den svenska romankonsten. 

Hemsöborna [1887] är en av August Strindbergs mest lästa romaner, som på sin tid väckte skandal och fick författaren portförbjuden på Kymmendö i Stockholms skärgård, där han hämtat flera förebilder till romanens persongalleri.