Fyra romaner

MICHAIL BULGAKOV [1891–1940] var en rysk författare, född i den ukrainska staden Kiev. Hans mest berömda roman är den postumt utgivna Mästaren & Margarita. 

Titel: 
Romaner
För/efterord: 
Maxim Grigoriev
Översättning: 
Lars Erik Blomqvist
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Fjodor Adrianovich Jeftichew [1868–1904], mer känd som »Jo-Jo the Dog-Faced Boy«, fotograferad av Charles Eisenmann, cirka 1880
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-08-25
Antal sidor: 
736
ISBN: 
978-91-8023-535-8 [inb]

Michail Bulgakov • Fyra romaner

En hund förvandlas efter att ha fått hypofys och testiklar från en människa inopererade. En excentrisk forskare upptäcker ett sätt att snabba på reproduktionen av djur och människor. I Kiev 1918 strider sex arméer mot varandra samtidigt. Självupptagna, mediokra och svekfulla teatermänniskor intrigerar på den stora teatern i Moskva.

Fyra romaner av den legendariska ryska författaren Michail Bulgakov samlas här i en volym: En hunds hjärta är en framtidsdiger genetisk spekulation som skrevs 1925 men blev utgiven först 1969; likt De ödesdigra äggen [1925] utvecklas den till en satir om vetenskap, makt och maktmissbruk. Det vita gardet – Bulgakovs första roman – skildrar mot självbiografisk bakgrund ett skede i den ryska revolutionens efterspel.

Svart snö är Bulgakovs hämndlystna uppgörelse med Konstnärliga teatern (i romanen kallad »Fria teatern«), där en av hans pjäser togs ner efter bara sju föreställningar. Producenter, skådespelare och författare ur det verkliga ryska kulturlivet hudflängs i en ursinnig satir om konst och sanning.

I svensk översättning av Lars Erik Blomqvist och med förord av författaren Maxim Grigoriev.