Morfin och andra noveller

MICHAIL BULGAKOV [1891–1940] var en rysk författare, född i den ukrainska staden Kiev. Hans mest berömda roman är den postumt utgivna Mästaren & Margarita. 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Morfin och andra noveller
För/efterord: 
Lars Erik Blomqvist
Översättning: 
Lars Erik Blomqvist
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Novellsamling, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-11-22
ISBN: 
978-91-7645-431-2 (inb)
978-91-7645-432-9 (e-bok)

Michail Bulgakov • Morfin och andra noveller

Michail Bulgakovs noveller från sin tid som ung läkare på landsbygden har alla en självbiografisk utgångspunkt. Även novellen »Morfin«, med sina hjärtslitande detaljerade beskrivningar av en läkares morfinmissbruk. Utanför huvudpersonens hopplösa, insnöade tillvaro pågår den ryska revolutionen.

Redan i dessa noveller finns också den gogolska fantasin och den mästerliga egenart som skulle göra Bulgakov världsberömd i och med den postuma romanen Mästaren & Margarita. I de långa novellerna »De ödesdigra äggen« och »En hunds hjärta« utforskas – med all säkerhet på grund av den stalinistiska censuren – den allegorisk-fantastiska stilart som skulle göra Michail Bulgakov till den en av de största författarna i den ryska 1900-talslitteraturen.

Denna utgåva innehåller även de mästerliga satiriska tjugotalsnovellerna »De ödesdigra äggen« och »En hunds hjärta«, samt »En psalm«, som aldrig tidigare utgivits i bokform på svenska.

I översättning och med ett nyskrivet förord av Lars Erik Blomqvist.

»Det fanns fantastiska författare under Stalin-eran. Och kanske var Michail Bulgakov den största av dem.« Doris Lessing