Gerontion

ANDREAS LUNDBERG [f. 1975] är författare, översättare och förläggare. För romansviten Storm i den pelare som bär [2016], Ofarbar tystnad [2019] och Gerontion [2021] belönades han bland annat med Tidningen Vi:s litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Böckerna finns samlade i pocket under titeln Trilogin. Kort världshistoria med figurer är hans första diktsamling.

Twitter

Titel: 
Gerontion
Författarporträtt: 
Jasmin Storch
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Omslagstypsnitt: Craig Ward
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-03-24
Antal sidor: 
224
ISBN: 
978-91-7893-493-5 [inb]
978-91-789-3494-2 [e-bok]

Andreas Lundberg • Gerontion

»När jag stod och rökte utanför arbetsförmedlingen för arbetssökande med särskilda behov hörde jag en anställd sucka i telefon: hit kommer bara idioter, invandrare och psykfall.«

 

Vad finns kvar av en människa som förlorat allt?

Det är sommar, evig ändlös sommar. Efter en tid av fattigdom och ensamhet lyckas berättaren få timvikariat på ett demensboende. Där, bland skuggorna som hukar i ruinerna efter sina människor, tvingas han konfrontera tiden, åldrandet och glömskan. Styltiga samtal med medarbetare och psykologer blottar hur omöjligt det är att kommunicera något i en värld där allt är kringskuret av död och meningslöshet. I mötet med de sjuka och döende – i den yttersta nöden – börjar dock något annat ta vid, hoppet om ett annat slags närvaro, bortom ord.

Gerontion är den tredje och avslutande delen i romansviten som inleddes med Storm i den pelare som bär och Ofarbar tystnad.

 

 

Nominerad till Tidningen Vi:s litteraturpris 2021

»Då och då händer det att man ställs inför en bok som är så stark att den får allt runtomkring att framstå som oväsentligt. Andreas Lundbergs Gerontion är en sådan bok. Avgrundsdjup. Självlysande.« Sven Anders Johansson, Aftonbladet

»En litterär nedstigning i den kliniska depressionens helvetesringar.« Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet

»Andreas Lundbergs mörka men djupt deltagande skildring av demensvården saknar motstycke.« Östgöta Correspondenten

»En växande, hudlös berättelse som visar människan i jagets psykiska inspärrningar och hennes försök att bryta sig fri. Ett litterärt kraftprov.« Barometern