Januaris två ansikten

PATRICIA HIGHSMITH [1921–1995] är en av den amerikanska litteraturens stora författare. Highsmith är berömd för sina psykologiska thrillers, allra främst serien om Tom Ripley. Hon har också kommit att värderas högt av litteraturhistorien för debutromanen Främlingar på ett tåg och den lesbiska kärleksromanen Carol. I april 2024 har den nya Netflix-serien Ripley premiär, baserad på böckerna om Tom Ripley.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Januaris två ansikten
För/efterord: 
Åsa Larsson
Översättning: 
Anne-Marie Edéus
Originaltitel: 
The Two Faces of January
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Aristidis Vafeiadakis, Zumapress
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-03-22
Antal sidor: 
288
ISBN: 
978-91-7499-809-2 [inb]
978-91-7499-808-5 [e-bok]

Patricia Highsmith • Januaris två ansikten

Två män möts på Atens vindlande bakgator. Chester MacFarlane är en bedragare med otaliga falska identiteter, men han har hamnat i trubbel och är på rymmen med sin fru Colette. Rydal Keener är en ung lösdrivare på jakt efter äventyr – och han finner det en kväll när rättvisan nästan hinner ikapp Chester och Colette, och deras öden flätas samman.

Patricia Highsmith drar i detta mästerverk med läsaren på en katt-och-råtta-lek över den europeiska kontinenten. Bokens titel anspelar på Janus två ansikten – den romerska gud som gett namn åt januari månad och som illavarslande återspeglas i romangestalterna, som inte bara flyr från rättvisan utan möjligen också från sig själva.

I översättning av Anne-Marie Edéus och med ett nyskrivet förord av författaren Åsa Larsson. 

»Den största kriminalförfattaren av alla.« | The Times

»Patricia Highsmiths romaner är ojämförligt olycksbådande.« | The New Yorker