Människors mörker: två romaner om besatthet

PATRICIA HIGHSMITH [1921–1995] är en av den amerikanska litteraturens stora författare. Highsmith är berömd för sina psykologiska thrillers, allra främst serien om Tom Ripley. Hon har också kommit att värderas högt av litteraturhistorien för debutromanen Främlingar på ett tåg och den lesbiska kärleksromanen Carol. I april 2024 har den nya Netflix-serien Ripley premiär, baserad på böckerna om Tom Ripley.

Titel: 
Människors mörker: två romaner om besatthet
Översättning: 
Gunnar Isaksson & Ingvar Skogsberg
Originaltitel: 
This Sweet Sickness & A Suspension of Mercy
Omslagsdesign: 
Emilia Palmén
Omslagsbild: 
© Annie Spratt / Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt, Thriller
Utgivningsdag: 
2023-05-26
Antal sidor: 
560
ISBN: 
978-91-8063-671-1 [inb]
978-91-8063-67-28 [e-bok]

Patricia Highsmith • Människors mörker: två romaner om besatthet

Människors mörker: två romaner om besatthet samlar två av Patricia Highsmiths klassiska sextiotalsromaner i en volym.

I Mord för Annabelle [1960] är den unga, begåvade forskaren David Kelsey hjälplöst fast i sina fantasier om Annabelle, en kvinna han tidigare haft en kort relation med. Han har till och med inrett ett hus bara för hennes skull. Där tillbringar han sina helger, försjunken i dagdrömmar. När David får reda på att Annabelle gift sig med en annan man intensifieras besattheten. Han ska ha henne tillbaka, till varje pris.

I Piskan [1965] har författaren Sydney Bartleby upprepade gånger fantiserat om att mörda sin fru. När Alicia försvinner hemifrån efter ett gräl tar Sydney chansen att faktiskt sätta sig in i rollen som mördare. Han rullar ihop en matta som skulle kunna dölja ett lik, bär ut den i bilen och hoppas att grannfrun ska se honom. Kort därefter rapporteras Alicia som försvunnen.

I översättning av Gunnar Isaksson och Ingvar Skogsberg.