Lyster

RAVEN LEILANI [f. 1990] är en amerikansk författare uppväxt i Bronx, New York. Hon har en masterexamen i konst från New York University, där hon bland annat studerade under Zadie Smith och Jonathan Safran Foer. Hon är i dag bosatt i Brooklyn. Debutromanen Lyster [Luster] har redan gjort sensation i hemlandet och hyllats av en närmast unison kritikerkår.

Titel: 
Lyster
Översättning: 
Djordje Zarkovic
Originaltitel: 
Luster
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-08-20
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-8023-100-8 [inb]
978-91-8023-101-5 [e-bok]

Raven Leilani • Lyster

Edie kämpar sig igenom tjugoårsåldern – hon delar en sunkig lägenhet i Bushwick, New York, stämplar in och ut på sitt trista, administrativa jobb, och har utöver det ett vidlyftigt sexliv. Efter att ha legat med representanter från i stort sett varje avdelning på företaget vänder hon sig till en dejtingapp, där hon träffar Eric; en medelålders, gift, vit arkivarie med en öppen relation.

När Edie förlorar jobbet tvingas hon flytta in i gästrummet hos Eric och hans fru Rebecca. Hon blir snabbt en förebild för parets svarta, adopterade tonårsdotter Akila. Det blir snart uppenbart att Edie är där för att hjälpa Akila, hittills fullständigt ensam i ett ogenomträngligt vitt samhälle, med sönderfrätt hår under peruken, efter ett misslyckat försök att göra det rakt.

Lyster är en sexuellt laddad roman om en ung svart kvinna som försöker hitta ett utlopp för livets hunger, dess längtan och ilska, under en tumultartad era. En rakbladsvass och lågmält rolig roman om att överleva och existera.

I svensk översättning av Djordje Zarkovic.

 

Utsedd till en av årets bästa böcker av: New Yorker, New York Times, Buzzfeed, Kirkus, Time, The Guardian, Wired, Barack Obama