Lyster

RAVEN LEILANI [f. 1990] är en amerikansk författare uppväxt i Bronx, New York. Hon har en masterexamen i konst från New York University, där hon bland annat studerade under Zadie Smith och Jonathan Safran Foer. Hon är i dag bosatt i Brooklyn. Debutromanen Lyster [Luster] har hyllats av en närmast unison amerikansk kritikerkår och tilldelats det prestigefyllda Dylan Thomas-priset.

 

 

Författarens Twitter

Titel: 
Lyster
Översättning: 
Djordje Zarkovic
Originaltitel: 
Luster
Författarporträtt: 
Nina Subin
Omslagsbild: 
Alex Sarginson / Trunk Archive
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-07-08
Antal sidor: 
208
ISBN: 
978-91-8023-745-1 [poc]
978-91-8023-101-5 [e-bok]

Raven Leilani • Lyster

Edie kämpar sig igenom tjugoårsåldern – hon delar en sunkig lägenhet i Bushwick, New York, stämplar in och ut på sitt trista, administrativa jobb, och har utöver det ett vidlyftigt sexliv. Efter att ha legat med representanter från i stort sett varje avdelning på företaget vänder hon sig till en dejtingapp, där hon träffar Eric; en medelålders, gift, vit arkivarie med ett öppet äktenskap. 

När Edie förlorar jobbet tvingas hon flytta in i gästrummet hos Eric och hans fru Rebecca. Hon blir snabbt en förebild för parets svarta, adopterade tonårsdotter Akila. Edie blir en hjälpande hand för Akila, hittills fullständigt ensam i ett ogenomträngligt vitt sammanhang.

Lyster är en sexuellt laddad roman om en ung svart kvinna som försöker få utlopp för livets hunger, för sin längtan och ilska, under en tumultartad era.

I svensk översättning av Djordje Zarkovic.

Utsedd till en av årets bästa böcker av:

► New Yorker

► New York Times

► Los Angeles Times

► Time

► The Guardian

► I-D

► Vanity Fair

► Wired

► Barack Obama

»Med humor och självironi tar Lyster läsaren genom ett komplicerat nutida minfält.« Andres Lokko, ETC

»Lyster är en roman som har så oändligt mycket att säga om vår tid just nu, och det är en sällsynt fröjd att läsa den.« Bernur

»En tät, skarp, rolig bok om att vara ung i dag. Det är brutalt och briljant.« Zadie Smith

»En utvecklingsroman av ett slag jag aldrig har stött på förut. Leilani berättar om rasism, att överleva de unga frustrerande åren, om tvåsamhet, systerskap och USA i dag. Jag är helt knockad av denna bok, där man kastas in i en värld av helt klockrena beskrivningar.« Betyg 5 av 5 – Bokbäraren

»Jag är inspirerad och imponerad. Lyster håller hela vägen.« Julesbookstack 

»Rå, ärligt och fantastisk. Jag kan verkligen rekommendera den.« Betyg 4 av 5 – Stuff and books