Mörkrets vänstra hand

URSULA K. LE GUIN [1929–2018] var en amerikansk författare, vars nyskapande idéer gjorde henne till en frontfigur inom fantasy och science fiction och tänjde på gränserna för vad genrerna kunde uppnå. Övärlden-cykeln tillhör vid sidan av Mörkrets vänstra hand hennes mest kända verk, en romanserie och ett världsbygge som med tiden uppnått en status på nivå med J. R. R. Tolkiens Sagan om ringen.

Titel: 
Mörkrets vänstra hand
För/efterord: 
Jerry Määttä
Översättning: 
Torkel Franzén
Originaltitel: 
The Left Hand of Darkness
Författarporträtt: 
Marian Wood Kolisch
Omslagsdesign: 
Emilia Palmén
Omslagsbild: 
© Gustaf Holtenäs
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Fantasy & Science fiction, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-11-08
Antal sidor: 
296
ISBN: 
978-91-8063-700-8 [inb]
978-91-8063-701-5 [e-bok]

Ursula K. Le Guin • Mörkrets vänstra hand

I Mörkrets vänstra hand [The Left Hand of Darkness, 1969] använde sig Ursula K. Le Guin på ett radikalt sätt av science fiction-genrens möjligheter för att utforska könets betydelse för individer och kultur. Romanen vann både Nebulapriset och Hugopriset och etablerade Ursula K. Le Guin som en av science fiction-litteraturens största författare. Med tiden har den kommit att betraktas som en banbrytande litterär och feministisk klassiker.

Den mänskliga ambassadören Genly Ai skickas ensam till den avlägsna planeten Vinter, vars invånare är asexuella androgyner tills de under kortare perioder väljer, och ändrar, sitt kön. Hans uppdrag är att övertyga Vinter att ingå i en intergalaktisk union, men för att lyckas måste han brygga gapet mellan sin egen civilisation och Vinters, något som kompliceras av de invecklade sociala reglerna som styr alla interaktioner på planeten.

Efter mycket ansträngning verkar situationen lovande, men plötsligt har Genly inte längre stöd för sin sak. Fångad i ett politiskt spel med regler han inte förstår måste han försöka slutföra sitt uppdrag.

I översättning av Torkel Franzén och med ett nyskrivet förord av Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.

»En juvel till roman.« Frank Herbert, författare till Dune

»Lika originell och uppfinningsrik som Sagan om ringen.« Michael Moorcock

»Ett science fiction-mästerverk.« Newsweek