Pappa Pellerins dotter

Maria Gripe [1923–2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921–1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H.C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribune’s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Pappa Pellerins dotter
Författarporträtt: 
Owe Sjöblom
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Harald Gripe
Bandtyp: 
Halvklotband
Genre: 
Barn
Utgivningsdag: 
2016-08-05
Antal sidor: 
192
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-915-7 [inb]
978-91-7701-009-8 [e-bok]

Maria Gripe • Pappa Pellerins dotter

Loella bor ensam i en liten stuga i skogen med sina små tvillingbröder. Hennes mamma är ute och arbetar på sjön i långa perioder och hennes pappa vet hon ingenting om. Det går dock ingen direkt nöd på Loella och bröderna. Hon har tant Adina, som hjälper henne, och hon har Pappa Pellerin. Visserligen är Pappa Pellerin bara en fågelskrämma, men för Loella representerar han något mer – kanske pappan som hon hört att hon liknar, men som hon aldrig sett.

När mamman också försvinner tvingas Loella lämna sin trygga värld i skogen, och hamnar på ett barnhem i den främmande, skrämmande staden. Samtidigt växer sig drömmen om pappan starkare och blir allt viktigare för Loella.

Pappa Pellerins dotter [1963] är en av Maria Gripes mest älskade böcker. Denna nyutgåva är illustrerad med Harald Gripes klassiska originalteckningar.

 

Denna bok ingår i Modernistas hyllade satsning på en omfattande återutgivning av hela Maria Gripes författarskap. Precis som vid utgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen så restaureras originalillustrationerna omsorgsfullt och varsamt med digital teknik. Böckerna är bundna i halvklotband med olikfärgade ryggar, tryckta på 100-grams premiumpapper och stor hänsyn har tagits till att ge Maria Gripes böcker den dräkt de förtjänar.

»I Maria Gripes böcker blir människan så egendomligt stor, så rik på nyanser och komplexitet. Jag tror aldrig jag har läst någon större människokärlek.« | Lotta Olsson, DN

»Hennes författarskap utforskar människans innersta väsen med barnets blick. I Maria Gripes böcker ryms ett alternativ till tjejtidningarnas sex- och sminktips.« | Josefin Holmström, SvD

 »En fröjd att läsa.« | Barnens boktips

»Tycker så mycket om denna berättelse. En underbart fin bok.« | Lenas Godsaker

»Maria Gripe är så mästerlig på att bygga upp stämningen.« | Rastlösheten

»Detta är en jättefin barnbok där man får läsa om en tjej som är stark trots att livet ibland inte är så snällt mot henne. Hon visar verkligen att man aldrig ska ge upp och att man alltid ska försöka sitt bästa.« | Min fantasyvärld