Tre trappor upp med hiss

Maria Gripe [1923–2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921–1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H.C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribune’s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

Titel: 
Tre trappor upp med hiss (Lotten #1)
Författarporträtt: 
Owe Sjöblom, Kolorering: Marina Amaral
Bandtyp: 
Kartonnage
Genre: 
Barn
Utgivningsdag: 
2023-08-25
Antal sidor: 
256
ISBN: 
978-91-8063-886-9 [kart]
978-91-8063-887-6 [e-bok]

Maria Gripe • Tre trappor upp med hiss

Året är 1937 och det är en viktig dag för Lotten och hennes mamma. Mamma ska nämligen söka plats i stan, hos en fin familj som bor i en stor våning med hiss. Men hon oroar sig för att huset kanske är för fint för henne och Lotten, och att de inte kommer att trivas.

Lotten får börja på en ny skola i stan och i familjen finns både den förtrollande frun Olga och den nästan jämngamla flickan Marion. Men hon anses vara besvärlig och Lottens mamma vill inte att flickorna umgås. Trots det söker Marion upp Lotten och visar henne sin hemlighet. Lotten anar att det finns fler hemligheter i familjen, det är i alla fall något som inte stämmer. När någon sätter in en annons i tidningen riskerar allt att avslöjas.

Tre trappor upp med hiss är första boken i Maria Gripes trilogi om Lotten.