Pianolärarinnan

ELFRIEDE JELINEK [f. 1946] är en österrikisk författare och dramatiker. Fadern var tjeckisk jude, modern wienska med rumänskt påbrå. Hennes litterära verk är på olika sätt svar på uppväxten i Wien och Österrikes arv efter nazismen, men bär också spår av Jelineks musikaliska bakgrund (som klassiskt skolad organist). 2004 tilldelades Elfriede Jelinek Nobelpriset i litteratur. 

Hemsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Pianolärarinnan
Översättning: 
Margaretha Holmqvist
Originaltitel: 
Die Klavierspielerin
Författarporträtt: 
Hilde Zemann
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Xenia Hausner: »MEN«, archival pigment print on 310 g Hahnemühle handmade paper, 70 × 100 cm
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2019-06-01
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-921-9 [inb]
978-91-7781-922-6 [e-bok]

Elfriede Jelinek • Pianolärarinnan

Erika Kohut är 36 år men bor ännu med sin mor – som övervakar varje steg dottern tar. Det har hon gjort sedan Erika var barn och offrades på konstens altare i musikstaden Wien. Hela sin ungdomstid har Erika tränat för att bli konsertpianist. Talangen räckte inte hela vägen. I stället försörjer hon sig som pianolärarinna. Den tortyrartade, lustfientliga disciplinen lever kvar i henne och förs vidare till hennes pianoelever. Sina undanträngda begär lever Erika ut i hemlighet, söker tillfredsställelse för dem på de mest obskyra ställen i staden.

Pianolärarinnan [Die Klavierspielerin, 1983] är Nobelpristagaren Elfriede Jelineks stora mästerverk. Med ursinnig kraft och språklig virtuositet skildras en kvinnas ensamhet och det samhälle hon lever i som en fånge. Romanen filmatiserades av Michael Haneke 2001 med Isabelle Huppert i huvudrollen. 

I svensk översättning av Margaretha Holmqvist.

»Elfriede Jelinek skriver så att man hör smärtan som ett dunkande hjärta under den kallhamrade texten.« | Synnöve Clason, SvD

»Vi har här en Nobelpristagare som inte är älskansvärd, men hon är ett grundförsvar mot den tilltagande bekvämligheten i världen.« | Sigrid Combüchen, Dagens Nyheter

»Michael Hanekes film baserad på Pianolärarinnan är inget jämfört med romanen.« | The Guardian