Processen

FRANZ KAFKA [1883-1924] var en tyskspråkig tjeckisk prosaist, som sedan länge anses vara en av 1900-talets viktigaste och mest inflytelserika författare. De tre romanerna, Processen, Slottet och Amerika läses av ständigt nya generationer. 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Processen
Översättning: 
Ingegärd Martinell
Originaltitel: 
Der Prozess
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Antal sidor: 
204
ISBN: 
978-91-7781-019-3 (inb)
978-91-7781-569-3 (e-bok)

Franz Kafka • Processen

»Någon måste ha baktalat Josef K., ty en morgon blev han häktad utan att han hade gjort något ont.«  

På sin trettioårsdag vaknar K. till den olustiga nyheten att han är häktad. Någon information om vilket brott han ska ha begått får han inte. I stället tillåts han att som vanligt gå till jobbet på banken i väntan på ett första förhör. Undan för undan finner K. sitt liv invaderat av antydanden om skuld och straff. I de förtvivlade försöken att kommunicera med myndigheterna får Processen sin oundvikliga gång. 

Franz Kafkas roman Processen [Der Prozess, postumt utgiven 1925] hör till världslitteraturens mest berömda texter. Som ingen annan, varken före eller efter honom, gestaltar Kafka den moderna människans sprattlande inför Lagen som ren idé, Lagen som begär, en människa vars verklighet, både till det inre och det yttre, genomsyrats av byråkrati. I svensk översättning av Ingegärd Martinell.

3:a på Le Mondes lista över 1900-talets bästa böcker.