Birgitta Trotzig föddes 1929 i Göteborg. Hon debuterade 1951 med novellsamlingen Ur de älskandes livSveket utkom första gången 1966.

BIRGITTA TROTZIG föddes 1929 i Göteborg. Hon debuterade 1951. Ur de älskandes liv, Bilder och De utsatta är första volymen i Modernistas textkritiska utgivning av Birgitta Trotzigs författarskap, i samarbete med förlaget Fatheon.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Sveket
För/efterord: 
Lars Mikael Raattamaas
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2002-10-01
Antal sidor: 
134
Format: 
195x130x15mm
ISBN: 
97-891-88748-26-3 [inb]
97-891-88748-73-7 [häf]

Birgitta Trotzig • Sveket

»Om Tobit«, så börjar det. Ett tungt bibliskt andetag: »han var en man som levde samman med en anklagare«. Anklagaren var där från begynnelsen, och berättelsen - om Tobit och hans älskade Tora och deras dotter Tora-Greta, hennes svåra uppväxt - börjar glida på ett oroande sätt. [...] Och frågan om hur kulturen, vårt samhälle, vårt språk konstrueras ställs oss med en blodigt tragisk tydlighet. Förnekelsen är omdelbart där, det här händer inte oss, det här är inte vi, har det hänt här så hände det på medeltiden. Men vi behöver itne vända oss till statistiken: Birgitta Trotzig berättar för oss hur nära våldet vi är: »den levande förvirringen av halv ond halv god vilja«.

ur Lars Mikael Raattamaas förord

»Birgitta Trotzig är en författare som påminner oss om varför vi har något sådant som skönlitteratur och vad den kan åstadkomma om den tar sig på allvar.« | Jonas Thente, Dagens Nyheter

»Modernistas nyutgivning av detta mästerverk påminner oss både om det viktiga med litteratur och det farliga hos människorna.« | Alexandra Coelho Ahndoril, Göteborgs-Posten