Ur de älskandes liv, Bilder & De utsatta

Birgitta Trotzig föddes 1929 i Göteborg. Hon debuterade 1951 med novellsamlingen Ur de älskandes livSveket utkom första gången 1966.

BIRGITTA TROTZIG föddes 1929 i Göteborg. Hon debuterade 1951. Ur de älskandes liv, Bilder och De utsatta är första volymen i Modernistas textkritiska utgivning av Birgitta Trotzigs författarskap, i samarbete med förlaget Fatheon.

Titel: 
Ur de älskandes liv, Bilder & De utsatta
Bandtyp: 
Storpocket
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2025-01-02
Antal sidor: 
416
ISBN: 
978-91-8063-710-7 [s-poc]
978-91-8063-711-4 [e-bok]

Birgitta Trotzig • Ur de älskandes liv, Bilder & De utsatta

Birgitta Trotzig var en av de tidiga kvinnliga modernisterna och en av 1900-talets stora svenska författare. Hennes prosa kännetecknas av en lyrisk klarhet som samtidigt är suggestiv och effektivt upprepande, och kräver att läsaren underkastar sig historien.

Denna textkritiska utgåva – publicerad i samarbete med förlaget Fatheon – samlar Trotzigs tre första böcker, roman var inte ett ord hon använde om sina egna verk, med kommentarer av Anna Cavallin, Daniel Pedersen och Ulf Olsson.

Här finns debuten, novellsamlingen Ur de älskandes liv, om unga kvinnors vuxenblivande, liksom diktsamlingen Bilder. Bilden var i flera bemärkelser central i Trotzigs författarskap; hon framhöll själv att utgångspunkten för hennes skrivande nästan alltid var en bild. Här finns också De utsatta, som satte formen för framtida prosaverk: tematiskt, med den skånska landsbygden som miljö, och utformningen med den historiska ramberättelsen.