Döda lejon

MICK HERRON är en bästsäljande brittisk thrillerförfattare, mest känd för sin Slough House-serie, som nominerats till en lång rad priser och vunnit bland annat CWA:s Gold Dagger 2013, CWA Ian Fleming Steel Dagger Award 2017 och Capital Crime Best Thriller Award 2019. Döda lejon är den andra boken i serien, som tilldelades en CWA Gold Dagger när den först kom ut på engelska.

 

 

Mick Herron

Titel: 
Döda lejon
Översättning: 
Gabriel Setterborg
Originaltitel: 
Dead Lions
Författarporträtt: 
M Buck
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur, Thriller
Utgivningsdag: 
2021-04-23
Antal sidor: 
352
ISBN: 
978-91-7893-808-7 [inb]
978-91-7893-809-4 [e-bok]

Mick Herron • Döda lejon

De missanpassade agenterna i Slough House – MI5-avdelningen dit havererade spioner skickas för att avsluta sina karriärer i skrivbordstjänst – kallas in för att försvara en besökande rysk oligark, som MI5 hoppas rekrytera till den brittiska säkerhetstjänsten. Men samtidigt som två agenter skickas iväg på detta barnvaktsjobb hittas en äldre spion död på en buss utanför Oxford, långt från sitt vanliga revir. Mannen är Dickie Bow, aktiv spion under Kalla kriget.

Chefen för Slough House, den hetlevrade Jackson Lamb, är övertygad om att Dickie Bow blev mördad. Och när agenterna börjar gräva i sin fallna kamrats förflutna upptäcker de en dunkel triangel av Kalla kriget-hemligheter som tycks leda till en viss Alexander Popov.

Är han ett sovjetiskt spöke? Eller världens just nu farligaste man? Hur många fler ska behöva dö för att skydda de välbehållna hemligheterna?

 

Årets thriller – The Times

En av de senaste 50 årens bästa kriminalromaner och thrillers – Sunday Times

Nominerad: Barry Award, Nominerad: Macavity Award

 

 

»En exceptionellt smart pastisch på den klassiska brittiska spionromanen.« | Crime Writers’ Association