Blek låga

VLADIMIR NABOKOV [1899–1977] föddes i Sankt Petersburg. 1919 flydde han undan den ryska revolutionen till England och levde sedan i livslång exil i Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz. Han har publicerat romaner, noveller, dikter och dramatik och fick sitt stora genombrott med romanen Lolita [1955], efter att ha övergått från ryskan till att skriva på engelska. Utöver författarskapet var Vladimir Nabokov även en erkänd fjärilskännare och konstruktör av schackproblem.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Blek låga
Översättning: 
Caj Lundgren
Originaltitel: 
Pale Fire
Författarporträtt: 
Yousuf Karsh
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-05-31
Antal sidor: 
288
ISBN: 
978-91-7893-341-9 [inb]
978-91-7893-342-6 [e-bok]

Vladimir Nabokov • Blek låga

Blek låga är den intrikate romanbyggaren Vladimir Nabokovs kanske mest intrikata roman. Till det yttre är den en kommenterad utgåva av en 999 rader lång dikt av den amerikanske poeten John Shade, som nyligen gått bort. Hans granne och kollega Charles Kinbote står som utgivare av den bok som läsaren håller i handen. Men inget är att lita på i denna litterära artefakt: allt är ett raffinerat spel med skuggor, genrer och askar i askar, där varje identitet och varje sanning kan ta ny gestalt eller vändas till sin motsats. 

»Att kalla en historia för en sann historia är en förolämpning mot såväl konsten som sanningen«, deklarerade Nabokov en gång. I Blek låga presenterar han sitt mest övertygande – och tankeintensiva – argument för den tesen. Det är ett vidunder till roman som tycks röra sig av egen kraft. 

I svensk översättning av Caj Lundgren.