Ögat

VLADIMIR NABOKOV [1899–1977] föddes i Sankt Petersburg. 1919 flydde han undan den ryska revolutionen till England och levde sedan i livslång exil i Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz. Han har publicerat romaner, noveller, dikter och dramatik och fick sitt stora genombrott med romanen Lolita [1955], efter att ha övergått från ryskan till att skriva på engelska. Utöver författarskapet var Vladimir Nabokov även en erkänd fjärilskännare och konstruktör av schackproblem.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Ögat
För/efterord: 
Vladimir Nabokov
Översättning: 
Aris Fioretos
Originaltitel: 
Соглядатай / The Eye
Författarporträtt: 
Yousuf Karsh
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2015-11-07
Antal sidor: 
80
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-592-3 [häftad]
978-91-7499-593-0 [e-bok]

Vladimir Nabokov • Ögat

Efter sin död – med antagandet att det bara rör sig om en fantasi som råkat bli kvar i världen – följer hjältens öga en grupp ryska emigranter i exil i Berlin efter revolutionen. Han försöker uppfatta hur de ser på en viss Smurnov, en man som omges av stor osäkerhet och misstanke. Är han inte en bedragare, rentav en spion? Börjar inte Smurnov dessutom alltmer likna honom själv?

Ögat [1930], Vladimir Nabokovs koncisa fjärde roman, är lika mycket farsartad gåta som en svindlande filosofisk reflektion över identiteten som ett spel av förväntningar och roller, skriven många år innan dessa idéer blev på modet.

En klassiker som för första gången kommer på svenska. I översättning av Aris Fioretos och med ett efterord av författaren, ursprungligen publicerat som förord till den amerikanska utgåvan 1965.

»Om jag säger att Nabokov visar sig vara en mästare på engelsk prosa – det mest extraordinära fenomenet av sitt slag sedan Conrad – låter det nog osannolikt. Om jag säger att Nabokov är lite som Proust, lite som Kafka, och antagligen lite som Gogol, antyder det ett lapptäcke av imitation, medan Nabokov i själva verket är lika mycket sig själv som någon av dessa andra – en man med en unik sensibilitet och en unik historia att berätta.« | Edmund Wilson