Förmöget folk

JOHN GALSWORTHY [1867–1933] var en engelsk författare, dramatiker och Nobelpristagare i litteratur. Galsworthy kom från en välbärgad familj och studerade juridik vid universitetet i Oxford. Efter sin examen arbetade han med familjens transportföretag och träffade under en av sina resor Joseph Conrad, som kom att bli en nära vän. Mest känd är John Galsworthy för sin romansvit om familjen Forsyte, en berättelse som även gjorde stor succé när den producerades som TV-serie av BBC.

Titel: 
Förmöget folk (Forsytesagan #1)
Översättning: 
Agnes Byström-Lindhagen
Originaltitel: 
The Man of Property & Indian Summer of A Forsyte
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Lee Avison / Trevillion Images, 2022
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-02-09
Antal sidor: 
448
ISBN: 
978-91-7781-378-1 [poc]
978-91-7781-379-8 [e-bok]

John Galsworthy • Förmöget folk

Berättelsen om den högre medelklassfamiljen Forsyte, inte helt olik författarens egen, utspelar sig i England under åren 1886–1920. Dess medlemmar, ständigt medvetna om sin status som nyrika, håller hårt på den viktorianska överklassens konventioner och har utvecklat ett utstuderat kotteri, trots att de knappt alls har någon sympati för varandra.

I den inledande delen Förmöget folk börjar äktenskapet mellan Soames Forsyte och hans fru, den undersköna Irene, att krackelera. Soames strävan efter att äga saker – där Irene är kronjuvelen i hans samling – får hans svartsjuka att kulminera. Samtidigt har June Forsyte förlovat sig med den idérika men penninglösa arkitekten Philip Bossiney, en person som blir allt viktigare i Irenes liv.

Denna volym innehåller även mellanspelet En Forsytes brittsommar. I svensk översättning av Agnes Byström-Lindhagen.