I bojor

JOHN GALSWORTHY [1867–1933] var en engelsk författare, dramatiker och Nobelpristagare i litteratur. Galsworthy kom från en välbärgad familj och studerade juridik vid universitetet i Oxford. Efter sin examen arbetade han med familjens transportföretag och träffade under en av sina resor Joseph Conrad, som kom att bli en nära vän. Mest känd är John Galsworthy för sin romansvit om familjen Forsyte, en berättelse som även gjorde stor succé när den producerades som TV-serie av BBC.

Titel: 
I bojor (Forsytesagan #2)
Översättning: 
Arne Johnson & Agnes Byström-Lindhagen
Originaltitel: 
In chancery
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Lee Avison / Trevillion Images, 2022
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-02-09
Antal sidor: 
352
ISBN: 
978-91-7781-380-4 [poc]
978-91-7781-381-1 [e-bok]

John Galsworthy • I bojor

England är ett land i långsam förändring. Den viktorianska eran lider mot sitt slut, Boerkriget är i faggorna och en lagförändring tillåter gifta kvinnor att äga egendom.

I denna andra roman om den högre medelklassfamiljen Forsyte skärskådas familjens äktenskapliga misslyckanden med panoramalins – den engelska originaltiteln In Chancery refererar till just den domstol där äktenskapsfrågor avhandlades.

Det har gått tolv år sedan Irene lämnade sin make Soames Forsyte och han är fortfarande bitter över hur det slutade. Stolthet och brist på bevis står i vägen för den skilsmässa som aldrig utkrävdes, och Soames saknar fortfarande den ägodel han eftertraktar mest – Irene. Kanske kan han åtminstone hjälpa sin syster Winifred vars äktenskap krackelerat under flera år. Irene å sin sida har börjat komma nära Soames kusin, den yngre Jolyon, som också är hennes välgörare.

I svensk översättning av Arne Johnsson. I denna volym ingår även mellanspelet Gryning, i översättning av Agnes Byström-Lindhagen.