Skyddsänglarna

ULLA TRENTER [1936–2019] var en av Sveriges mest framstående deckarförfattare. Hennes författarbana inleddes efter maken Stieg Trenters bortgång då Ulla slutförde Stiegs påbörjade deckare Rosenkavaljeren. Hon skrev därefter ett stort antal kriminalromaner, många av dem med fotografen Harry Friberg och kriminalaren Vesper Johnson som huvudfigurer. Ulla var även medlem i Svenska Deckarakademin och verksam som översättare.

Ulla Trenter • Skyddsänglarna

I Stockholm råder värmebölja och stadens förmögna hem skakas av en inbrottsvåg. Tjuvarna använder sin fingertoppskänsla och tar bara med sig väl utvalda konstföremål. Dessutom lämnar de ett svårtytt objekt efter sig på varje plats: ett litet änglahuvud.

Polisen är konfunderad, mönstret avviker helt från vad de brukar se. Fotografen och privatspanaren Harry Friberg kopplas in när han söks upp av en man vars hem blivit rånat. Den här gången har tjuvarna inte bara lämnat efter sig ett änglahuvud, de har också lämnat ett brev undertecknat »Sällskapet Skyddsänglarna« som uppmanar mannen i fråga att skänka hundratusen kronor anonymt till Rädda Barnen. 

Det står klart att tjuvarna har en egen, ovanlig agenda och detta ställer Harry Friberg inför ett klassiskt moraliskt dilemma: Kan det finnas rättmätiga skäl att ta från de rika och ge till de fattiga?