Sov i ro

ULLA TRENTER [1936–2019] var en av Sveriges mest framstående deckarförfattare. Hennes författarbana inleddes efter maken Stieg Trenters bortgång då Ulla slutförde Stiegs påbörjade deckare Rosenkavaljeren. Hon skrev därefter ett stort antal kriminalromaner, många av dem med fotografen Harry Friberg och kriminalaren Vesper Johnson som huvudfigurer. Ulla var även medlem i Svenska Deckarakademin och verksam som översättare.

Ulla Trenter • Sov i ro

En mörklagd trettondagshelg, dimma och folktomma gator. Flera personer försvinner från den lilla bergiga stadsdelen Hjorthagen i Stockholm.

En man anländer från Småland i affärer men också för att hämta hem den unga Rosie, som dock visar sig vara försvunnen. Mannen kommer i kontakt med en äldre dam som ligger på Sophiahemmet. Hon har tidigare drivit en klubb för ungdomar i sin villa på Djurgården. I villan bedrivs nu handel med importerade konstföremål – och Rosie har arbetat där. På hotell Sheraton ger sig en amerikan till känna: han är i stan för att köpa utsmugglade ikoner.

Sov i ro är en finurlig detektivroman i Stockholmsmiljö, med ett persongalleri som inkluderar en italiensk fotbollsdirektör, en gammal fröken och flera unga män som alla mörklägger information.