Tack för lånet

ULF DURLING [f. 1940] är en svensk kriminalförfattare och psykiater. Tillsammans med bland annat Ulla Trenter och Jan-Olof Ekholm grundade han Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm. 1971 debuterade han med pusseldeckaren Gammal ost, för vilken han belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris.

Titel: 
Tack för lånet
Omslagsdesign: 
Emilia Palmén
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Deckare
Utgivningsdag: 
2022-06-30
Antal sidor: 
246
ISBN: 
978-91-8023-949-3 [häftad]
978-91-7893-778-3 [e-bok]

Ulf Durling • Tack för lånet

När Alexander Edström besöker sin morbror, konstsamlaren Ernst Hjalmar Edström, i Stocksund blir han presenterad för Heinrich Müller som utger sig vara chef för ett stort konstmuseum i Haag. Müller har ingått ett vad som går ut på att han ska smuggla ut en tavla från ett museum i Wien. Tillsammans med Ernst försöker han övertala Alexander att ta på sig uppdraget, men Alexander avböjer bestämt.

Ernst och Müller ger sig dock inte och när de lägger fram nya uppgifter kan Alexander kanske trots allt tänka sig att åka, mot en belöning. Flygrädd som han är tar han tåget till kontinenten. Redan på Stockholms central slår han följe med den unga konststudenten Jill.

När Alexander är framme i Wien går inget enligt planerna. Det är något som inte stämmer, vare sig med Müller och Ernst, eller med Jill. Vad är det egentligen som hänt med tavlan som ska smugglas ut – och vem kan han lita på?